Zo werkt de verhuisservice van Zelfstroom

De verhuisservice van Zelfstroom

Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens de huurperiode bij Zelfstroom besluit om te gaan verhuizen. We vinden dat zonnepanelen geen belemmering mogen zijn voor een eventuele verhuizing, dus hebben we bij Zelfstroom de verhuisservice opgericht. Als je gaat verhuizen, zijn er 3 opties die je hebt aangaande jouw zonnestroomsysteem. Wij helpen je graag bij het kiezen voor de juiste optie.

Belangrijk: heb je plannen om te verhuizen? Geef dit dan meteen aan ons door (uiterlijk 2 maanden voor de overdracht van je woning). Als je te laat bent met het doorgeven, kan het zijn dat er extra kosten in rekening gebracht moeten worden, dat willen we natuurlijk niet.

Verhuizen met zonnepanelen: 3 opties

Als je zonnepanelen huurt en je gaat verhuizen, zijn er drie opties met betrekking tot je zonnestroomsysteem. Optie 1 (de beste optie): het zonnestroomsysteem mee verkopen. Optie 2: de huurovereenkomst over laten nemen. Optie 3: het mee verhuizen van het zonnestroomsysteem.

Hieronder vind je per optie de voor- en nadelen en hoe het in zijn werk gaat.

Optie 1 (meteen de beste optie): Het zonnestroomsysteem mee verkopen

Dit is in de meeste gevallen de beste optie die er is, zowel voor jou als voor de nieuwe eigenaar van je woning. Je koopt dan de zonnepanelen tegen een door Zelfstroom vast te stellen prijs en vervolgens tel je die koopprijs op bij de vraagprijs van je woning.

De voordelen van mee verkopen

 • Een woning met zonnepanelen is meer waard dan een woning zonder zonnepanelen.
 • Een woning met zonnepanelen wordt in de regel sneller verkocht dan een woning zonder zonnepanelen.
 • De koper van je huis kan de kosten van het zonnestroom systeem meenemen in de hypotheek.
 • De nieuwe eigenaar kan direct gebruikmaken van zonne-energie en gaat daardoor besparen op zijn energierekening.
 • Alle productgaranties worden bij de verkoop ook aan de nieuwe eigenaar overgedragen.

De nadelen van mee verkopen

 • Echt nadelen bij het mee verkopen van de zonnepanelen zijn er niet. Het enige wat je moet doen, is onderstaande stappen doorlopen.

Zo werkt het mee verkopen van het zonnestroom systeem

Stap 1: Je vraagt de marktconforme overnameprijs op bij Zelfstroom
Je kan de marktconforme overnameprijs op elk moment bij ons opvragen. Doe dit bij een verhuizing vóórdat je je huis te koop zet, zodat je weet wat voor waarde de zonnepanelen toevoegen aan jouw huis.

Stap 2: Je koopt het zonnestroomsysteem van Zelfstroom
Betaal je de overnameprijs aan Zelfstroom, dan zetten we jouw huurovereenkomst om in een koopovereenkomst. Je wordt daarmee eigenaar van het zonnestroomsysteem.

Stap 3: Je voegt de waarde van je zonnestroomsysteem toe aan de vraagprijs
Voor de verkoop van je huis tel je de overnameprijs van het zonnestroomsysteem op bij de vraagprijs van je woning. Zo kun je de aankoopkosten direct terugverdienen!

Stap 4: Je vraagt de btw-terug van de overnameprijs
De overnameprijs die je aan ons betaalt is inclusief 21% btw. Deze btw (minus het stroomopwekkingsforfait dat door de Belastingdienst wordt ingehouden) kun je onder bepaalde voorwaarden terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor kun je gebruikmaken van onze gratis btw-service. Wel zo handig! En hierdoor is het nóg voordeliger.

Extra stap 5: goed om te weten
Mocht je het zonnestroomsysteem van ons kopen, dan adviseren wij jou je opstalverzekering of woonverzekering hierover te informeren. Ook als je maar voor korte tijd eigenaar verwacht te zijn, omdat je het zonnestroomsysteem met je woning zal verkopen. Sommige verzekeraars hanteren namelijk speciale (prijs)voorwaarden voor wie een zonnestroomsysteem heeft gekocht.

Heb je vragen of hulp nodig bij het mee verkopen van je zonnepanelen bij je woning, neem dan contact met ons op.

Optie 2: Huurovereenkomst over laten nemen

De nieuwe eigenaar van je woning neemt de huurovereenkomst die jij met Zelfstroom hebt van je over. Ook dit is voor zowel jou als de nieuwe bewoners een goede optie. Zij maken gebruik van zonne-energie en besparen op hun energierekening. Jij hebt de vrijheid om zonnepanelen te kopen of huren voor je nieuwe woning.

De huurovereenkomst over laten nemen: de voordelen

 • Jij kunt je huurcontract redelijk simpel overdragen aan de nieuwe bewoners. Wij controleren wel of de nieuwe bewoners als huurder geaccepteerd kunnen worden.
 • De nieuwe bewoners kunnen direct gebruikmaken van zonne-energie en gaat daardoor besparen op zijn energierekening.
 • Er zijn geen extra kosten verbonden aan het overdragen van het huurcontract.

De huurovereenkomst over laten nemen: de nadelen

 • Je weet van tevoren niet of de nieuwe bewoners het huurcontract over willen nemen en of deze door Zelfstroom geaccepteerd kunnen worden. Mocht één of beiden of beiden niet het geval zijn dan blijven optie 1 en 3 over.

Zo werkt het over laten nemen van de huurovereenkomst

Het enige wat je moet doen om voor deze optie te kiezen, is te kennen geven dat bij de verkoop van het huis, de nieuwe bewoners ook de huurovereenkomst van de zonnepanelen over dienen te nemen. Je kunt daarbij uitleggen dat de maandelijkse energiekosten hierdoor waarschijnlijk lager zijn doordat ze besparen op de energierekening. Het is verstandig om jouw makelaar op de hoogte te stellen. De makelaar kan dat dan direct vermelden in de verkoopadvertentie van je huis. Dat is wel zo duidelijk voor potentiële kopers.

Optie 3: Het zonnestroomsysteem mee verhuizen

Dit is de optie dat Zelfstroom het zonnestroomsysteem mee verhuist naar je nieuwe woning. Dit klinkt makkelijker dan het is. Een zonnestroomsysteem van Zelfstroom is namelijk altijd maatwerk, dus het is niet zeker of het systeem ook op je nieuwe woning past. Daarnaast zijn er kosten voor jou verbonden aan deze optie voor het (de)monteren.

Het zonnestroomsysteem mee verhuizen: de voordelen

Het zonnestroomsysteem mee verhuizen: de nadelen

 • Het demonteren en opnieuw monteren van de zonnepanelen brengt kosten met zich mee.
 • Het demonteren van het zonnestroomsysteem kan sporen achterlaten (verkleuringen e.d.)
 • Je weet niet of het zonnestroomsysteem op je nieuwe koopwoning zal passen.

Zo werkt het mee verhuizen van het zonnestroomsysteem

Stap 1: Jij geeft aan naar welk adres jij wil verhuizen

Heb jij het besluit genomen om de zonnepanelen mee te verhuizen, laat dit dan op tijd weten. Het kan (door drukte bijvoorbeeld) soms even duren voordat er een datum ingepland kan worden voor de verhuizing, dus is het goed om er op tijd bij te zijn.

Stap 2: wij voeren een controle uit op het dak

Allereerst doen we een controle van het dak op afstand. Blijkt hieruit dat jouw nieuwe dak voldoet aan de primaire eisen voor het zonnestroomsysteem, dan doen we ook nog een laatste check bij jou thuis. Blijkt het nieuwe dak geschikt, dan plannen we een datum in voor de verhuizing.

Stap 3: We plannen samen een verhuisdatum in

We plannen samen een datum in waarop de zonnepanelen naar je nieuwe woning verhuizen. We zullen dan ook alle gegevens overzetten op het nieuwe adres.

We vinden het belangrijk dat jij weet waar je aan toe bent als je gaat verhuizen. Daarom helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze omtrent jouw zonnepanelen. Wel is het belangrijk dat jij het ons tijdig laat weten. We raden iedereen daarom aan om het ons te laten weten, zodra er plannen gemaakt worden om te gaan verhuizen. Hierdoor kunnen wij jou helpen bij het maken van de juiste keuze én hoeven er geen extra kosten in rekening gebracht te worden. Zo regelen we het samen op een goede manier.

Geef je verhuisplannen door